آموزش استفاده از کپسول آتش نشانی

آموزش استفاده از کپسول آتش نشانی

یک کپسول آتش‌نشانی می‌تواند با خاموش کردن آتش کوچک یا مهار آن تا رسیدن آتش‌نشانی و متخصصین ، جان و مال  شما را نجات دهد؛ اما آموزش استفاده از کپسول آتش نشانی بسیار مهم است همچنین این نکته که  رشد و گسترش سریع آتش، اولویت شماره یک ساکنان، خروج ایمن است.

کپسول‌های آتش‌نشانی بخشی از برنامه واکنش به آتش به حساب می آیند و از مهم ترین تجهیزات آتش نشانی، اما عنصر اصلی که باید به آن اشاره کنیم ، فرار ایمن است. هر خانه باید یک برنامه خروج در مواقع آتش‌سوزی، تجهیزات آتش نشانی و هشدار دود کارآمد داشته باشد.

چه زمانی استفاده از کپسول های اتش نشانی ضروری است؟

شما باید حتما باید بدانید که چگونه از یک کپسول آتش‌نشانی استفاده کنید در واقع آموزش استفاده از کپسول آتش نشانی بسیار حیاتی ست  تا در صورت وقوع آتش‌سوزی و توانایی علمی برای مقابله با آن، آماده باشید. قبل  از اینکه مجبور به استفاده از آن شوید، اطمینان حاصل کنید که نوع مناسبی از کپسول را برای اطفا حریق استفاده کرده اید. توصیه می‌شود فقط افرادی که آموزش صحیح استفاده از کپسول آتش‌نشانی دیده‌اند، در مواقع مناسب از آن استفاده کنند.

در ادامه مراحلی که نیاز است بدانید را باهم ببرسی خواهیم کرد که قبل از نزدیک شدن به آتش، مسیر تخلیه ایمنی رامشخص کنید. اجازه ندهید که به هیچ عنوان آتش، گرما یا دود بین شما و مسیر تخلیه قرار بگیرد.

چه زمانی استفاده از کپسول های اتش نشانی ضروری است؟

 

با استفاده از روش PASS به آتش حمله کنید:

Pull  ( نکات ایمنی)

  • از یک کپسول آتش‌نشانی قابل حمل زمانی استفاده کنید که آتش محدود به یک منطقه کوچک مانند سطل زباله است و در حال گسترش نیست؛ همه افراد از ساختمان خارج شده‌اند؛ با آتش‌نشانی تماس گرفته شده است یا در حال تماس هستند؛ و اتاق پر از دود نشده است.
  • برای استفاده از کپسول آتش‌نشانی، کلمه PASS را به یاد داشته باشید:
    • Pull پین را بکشید: کپسول را به گونه‌ای نگه دارید که نازل از شما دور باشد و قفل را باز کنید.
    •   Aim نشانه‌گیری کنید:  نازل کپسول را به سمت پایه آتش بگیرید.
    • Squeeze اهرم را فشار دهید: اهرم را به آرامی و یکنواخت فشار دهید.
    • Sweep جاروب کنید: نازل را از یک طرف به طرف دیگر حرکت دهید.
  • برای خانه، یک کپسول چند کاربره انتخاب کنید که بتوان از آن برای همه انواع آتش‌سوزی‌ها استفاده کرد. کپسول باید به اندازه کافی بزرگ باشد که یک آتش کوچک را خاموش کند، اما نه آن‌قدر سنگین که استفاده از آن دشوار باشد.
  • یک کپسول آتش‌نشانی انتخاب کنید که حتما تگ یا برچسب استاندارد  را داشته باشد.
  • نیاز است که حتما دستورالعمل‌های همراه کپسول آتش‌نشانی را بخوانید و قبل از وقوع آتش‌سوزی با اجزا و نحوه کار آن آشنا باشید.
  • در رابطه با محل نصب کپسول‌های آتش‌نشانی را باید نزدیک خروجی نصب کنید و هنگام استفاده، پشت به خروجی قرار بگیرید تا در صورت عدم کنترل آتش ، بتوانید به راحتی فرار کنید. اگر اتاق پر از دود شد، فوراً آن را ترک کنید.
  • باید بدانید چه زمانی باید از محل خارج شوید. کپسول ‌های آتش‌نشانی بخشی از برنامه واکنش به آتش هستند، اما عنصر اصلی، فرار ایمن است. هر خانه باید یک برنامه خروج در مواقع آتش‌سوزی و هشدار دود کارآمد داشته باشد.

به یاد داشته باشید:

  • پشت به خروجی بایستید تا راهی ایمن برای عقب ‌نشینی از آتش داشته باشید.
  • حداقل 2.5 متر از آتش فاصله داشته باشید و سپس تکنیک PASS را شروع کنید.
  • اگر آتش بلافاصله خاموش نشد، از محل خارج شوید.
  • از آتش‌نشانی بخواهید منطقه را بررسی کند تا مطمئن شود که آتش به طور کامل خاموش شده است و هیچ نقطه پنهانی وجود ندارد که ممکن است هنوز دود کند یا باعث شعله‌ ور شدن مجدد شود.
  • اگر کپسول استفاده شد (حتی به صورت جزئی)، باید دوباره شارژ یا جایگزین شود.

با استفاده از روش PASS به آتش حمله کنید:

 

نگهداری از کپسول آتش‌نشانی

کپسول‌ آتش‌نشانی باید به صورت منظم بررسی شوند تا موارد زیر اطمینان حاصل شود:

  • مسیر دسترسی به کپسول مسدود نشده باشد ؛ توسط وسایل خانه ، درها یا هر چیز دیگری که ممکن است دسترسی در شرایط اضطراری را محدود کند.
  • کپسول به درستی نصب شده باشد؛ در مسیر خروجی و دور از منابع گرما قرار گرفته باشد.
  • فشار در سطح توصیه‌شده باشد؛ کپسول شما ممکن است یک درجه‌بندی داشته باشد که نشان دهد فشار بسیار زیاد یا بسیار کم است.

کپسول‌های آتش‌نشانی قابل حمل و کودکان

NFPA (انجمن ملی حفاظت از آتش) معتقد است که نباید به کودکان آموزش داد که چگونه از کپسول‌ های آتش‌ نشانی استفاده کنند.  به این دلیل که کودکان ممکن است بلوغ کافی برای استفاده صحیح از کپسول آتش‌نشانی یا تصمیم‌گیری درباره اینکه آیا آتش به اندازه کافی کوچک است یا نه ! که بتوان با کپسول آن را خاموش کرد، نداشته باشند.
کودکان ممکن است توانایی جسمی نیز برای کار با کپسول یا مهارت لازم برای انجام اقدامات پیچیده برای خاموش کردن آتش را نداشته باشند. در جریان تلاش برای خاموش کردن شعله‌ها، ممکن است ندانند در صورت گسترش آتش چگونه واکنش نشان دهنداین انجمن  همچنان معتقد است که فقط بزرگسالانی که می‌دانند چگونه از کپسول آتش‌نشانی قابل حمل استفاده کنند، باید از آن استفاده کنند

آشنایی با انواع کپسول آتش نشانی

بسیار حساتی ست که انواع 5 گانهی کپشول های را بدانید زیرا ممکن از محیط زندگی یا کاری خود را به خطر بیاندازید همچنین. اطمینان حاصل کنید که می‌دانید کدام کپسول در شرایط شما کمک‌کننده خواهد بود و کدام ممکن است اوضاع را بدتر کند.

حال، بیایید به اطلاعات ضروری در مورد انواع مختلف کپسول‌های آتش‌نشانی و کاربردهای آن‌ها بپردازیم.

آشنایی با انواع کپسول آتش نشانی

۵ نوع اصلی کپسول آتش‌نشانی

آشنایی با انواع مختلف کپسول‌ های آتش ‌نشانی و کاربردهای آن‌ها برای ایجاد یک برنامه ریزیحرفه ای و کامل  در برابر آتش ضروری است. با شناخت این انواع ، می‌توانید ارزیابی کنید که کدام‌یک برای شرایط شما مناسب تر است .

کپسول‌های آبی

کپسول‌های آبی رایج‌ترین نوع کپسول‌ها به حساب می آیند .این کپسول‌ها با آب پرفشار پر شده اندف  و برای آتش‌سوزی‌های کلاس A که شامل مواد قابل‌احتراق معمولی مانند چوب، کاغذ و پارچه هستند، مناسب میباشد همچنین  این کپسول‌ها با خنک کردن آتش و خیس کردن مواد سوخته با آب کار می‌کنند.

کپسول‌های فومی

کپسول‌های فومی حاوی ترکیبی از آب و کنسانتره فوم میباشند. آن‌ها برای آتش‌سوزی‌های کلاس A و همچنین کلاس B (که شامل مایعات قابل‌اشتعال مانند بنزین، روغن یا رنگ هستند) مؤثر تر اند . فوم یک لایه روی آتش ایجاد می‌کند که آن را خفه کرده و از شعله‌ ور شدن مجدد آن جلوگیری می‌کند.

کپسول‌های پودری

این نوع کپسول که اغلب به عنوان کپسول پودر خشک نیز شناخته می‌شود، حاوی پودری بسیار ریز اند که آتش را خفه می‌کند. این کپسول‌ها چن دمنظوره میباشند و می‌توان از آن‌ها برای آتش‌سوزی‌های کلاس A، B و C (گازهای قابل‌اشتعال) استفاده کرد.

برخی کپسول‌های پودری ویژه نیز برای آتش‌سوزی‌های کلاس D که شامل فلزات قابل‌اشتعال هستند، طراحی شده‌اند.

کپسول‌های CO2

کپسول‌های دی‌اکسید کربن (CO2) با گاز دی‌اکسید کربن غیرقابل‌اشتعال تحت فشار بالا پر شده‌اند. آن‌ها برای آتش‌سوزی‌های الکتریکی و کلاس B مناسب میباشند. این کپسول‌ها با قطع اکسیژن آتش، به طور مؤثری آن را خاموش می‌کنند.

کپسول‌های شیمیایی مرطوب

کپسول‌های شیمیایی مرطوب مشخصا صرفا برای آتش‌سوزی‌های کلاس F طراحی شده‌اند که شامل روغن‌ها و چربی‌های پخت ‌و پز هستند. این کپسول‌ها حاوی محلولیاند که با روغن داغ واکنش داده و یک فوم صابونی ایجاد می‌کنند که آتش را سرکوب می‌کند.

توضیح طبقه ‌بندی آتش

انتخاب نوع مناسب کپسول آتش‌نشانی به طبقه ‌بندی آتش بستگی دارد. این دانش به ویژه برای افرادی که به عنوان مسئول آتش‌نشانی (Fire Warden) در محل کار خود تعیین شده‌اند، اهمیت حیاتی دارد

مناسب ترین کپسول در زمان وقوع آتش سوزی چه کپسولی است؟

درک اینکه از کدام کپسول برای نوع خاصی از آتش استفاده شود ، برای ایمنی مؤثر در برابر آتش بسیار حیاتی است. در اینجا راهنمایی سریع ارائه شده است:

  • کپسول‌های آبی: فقط برای آتش‌سوزی‌های کلاس A
  • کپسول‌های فومی: برای آتش‌سوزی‌های کلاس A و B
  • کپسول‌های پودری: برای آتش‌سوزی‌های کلاس A، B و C (برخی پودرهای ویژه برای کلاس D)
  • کپسول‌های CO2: برای آتش‌سوزی‌های کلاس B و آتش‌سوزی‌های الکتریکی
  • کپسول‌های شیمیایی مرطوب: برای آتش‌سوزی‌های کلاس F (و همچنین قابل استفاده برای آتش‌سوزی‌های کلاس A)

داشتن این دانش بسیار ضروری است تا در مواقع نیاز بتوانید از آن استفاده کنید.

مناسب ترین کپسول در زمان وقوع آتش سوزی چه کپسولی است؟

 

برای کدام نوع آتش‌سوزی نباید از برخی کپسول‌ها استفاده کرد؟

استفاده از نوع نا صحصیح کپسول آتش‌نشانی می‌تواند بیش از انچه که فکر میکنید خطر افرین  باشد. در اینجا چند نکته کلیدی آورده ایم که باید به عنوان بخشی از اقدامات ایمنی در برابر آتش به خاطر بسپارید همچنین پیشنهاد میکنیم که انواع شاسی اعلام حریق را بشناسید :

  • هرگز از کپسول‌های آبی برای آتش‌سوزی ‌های الکتریکی ، مایعات قابل اشتعال یا روغن‌های پخت‌وپز استفاده نکنید.
  • از کپسول‌های فومی برای آتش‌سوزی‌های الکتریکی خودداری کنید.
  • از کپسول‌های CO2 برای آتش‌سوزی‌های ناشی از چربی و روغن (مانند آتش‌سوزی‌های در اثر اشپزی پیش میاند) استفاده نکنید، زیرا فشار قوی ممکن است روغن مشتعل را پخش کند.
  • کپسول‌های پودری نباید در فضاهای بسته استفاده شوند ، زیرا ممکن است خطر استنشاق ایجاد کنند.

چند نوع کپسول آتش‌نشانی برای یک کسب‌وکار نیاز است؟

تعداد و نوع کپسول‌های آتش‌نشانی مورد نیاز در یک کسب‌وکار به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله:

  • اندازه و چیدمان کسب‌وکار
  • ماهیت فعالیت‌های کسب‌وکار
  • هرگونه خطر خاص آتش‌سوزی که در محل وجود دارد

انجام یک ارزیابی دقیق خطر آتش‌سوزی برای تعیین تعداد و انواع مناسب کپسول‌های آتش‌نشانی در کسب‌وکار شما بسیار مهم است. این ارزیابی باید توسط فردی متخصص (مانند کارشناس ایمنی در برابر آتش) انجام شود و به طور منظم به عنوان بخشی از برنامه کلی ایمنی بازنگری شود

مهم ترین نکات استفاده از کپسول های آتش نشانی

 

کپسول‌های آتش‌نشانی می‌توانند جان افراد را نجات دهند و از اموال محافظت کنند، اما بنیاد بین‌المللی ایمنی برق (ESFI) توصیه می‌کند که فقط بزرگسالانی که آموزش دیده‌اند چگونه و چه زمانی از آنها به درستی استفاده کنند، اقدام به استفاده نمایند. امن‌ترین کاری که می‌توانید هنگام آتش‌سوزی انجام دهید این است که به بیرون از خانه و به مکانی امن پناه ببرید همچنین لازم است که نحوه خاموش کردن آتش با پتوی ضد حریق را بدانید .

  • انواع مختلف آتش نیاز به کپسول‌های متفاوت دارند. بیشتر کپسول ‌های آتش‌نشانی دارای تصاویر یا نمادهایی هستند که نشان می‌دهند برای چه نوع آتشی قابل استفاده هستند.
  • یک کپسول چند منظوره برای خانه خریداری کنید که به اندازه کافی بزرگ باشد تا بتواند یک آتش کوچک را خاموش کند، اما آن‌قدر سنگین نباشد که استفاده از آن دشوار باشد.
  • کپسول‌های آتش ‌نشانی با برچسب آزمایشگاه‌های تست ملی و معتبر خریداری کنید.
  • کپسول‌های آتش‌نشانی حتما بایستی در نزدیکی خروجی ‌ها قرار داده شوند تا در صورت کنترل نشدن آتش یا پر شدن اتاق از دود بتوانید به راحتی فرار کنید.
  • فقط در صورتی از کپسول آتش‌نشانی استفاده کنید که برای این کار آموزش دیده باشید.
  • کپسول‌های آتش‌نشانی فقط باید برای آتش‌های کوچک و محدود استفاده شوند.
  • قبل از استفاده از کپسول آتش‌نشانی، مطمئن شوید که سایر افراد از خانه خارج شده‌اند و با آتش‌نشانی تماس گرفته شده است.
  • در اتاقی که دود شروع به جمع شدن کرده است، سعی نکنید از کپسول آتش‌نشانی استفاده کنید.

 

مهم ترین نکات استفاده از کپسول های آتش نشانی

اشتباهات مرگبار در هنگام استفاده از کپسول آتش نشانی

نکات ترسناکی از مواجهه با آتش وجود دارد. اما چه چیزی می‌تواند این وضعیت را بدتر کند؟ نداشتن کپسول آتش‌نشانی عملیاتی یا ندانستن نحوه استفاده از آن می‌تواند این شرایط را حتی پراسترس‌تر کند. در اینجا چند اشتباه رایج که ممکن است مرگتر باشد درباره کپسول‌های آتش‌نشانی آورده شده که به‌راحتی می‌توان از آنها اجتناب کرد:

۱. ندانستن نحوه استفاده از کپسول

یکی از خطرناک‌ترین اشتباهات رایج درباره کپسول‌های آتش‌نشانی، نداشتن دانش کافی برای استفاده صحیح از آن است. مطالعه مقالات ، بررسی دستورالعمل روی کپسول، و تماشای ویدئوهای آموزشی آنلاین می‌تواند بسیار مفید باشئد. اما بهترین راه برای یادگیری این مهارت ، شرکت در آموزش‌های عملی است. وقتی یک بار موفقیت‌آمیز این کار را انجام داده باشید ، اعتمادبه‌نفس بیشتری خواهید داشت که در شرایط واقعی بتوانید دوباره از آن استفاده کنید.

۲. شارژ نکردن کپسول پس از استفاده

یکی دیگر از اشتباهات رایج این است که کپسول آتش‌نشانی نیمه  ‌تخلیه‌شده را بدون شارژ مجدد سر جایش بگذارید. این کار دو مشکل اصلی به همراه دارد:

  • نشتی: کپسول‌هایی که به‌صورت نیمه‌تخلیه رها می‌شوند، ممکن است به‌درستی بسته نشوند و نشتی کنند.
  • کمبود ماده خاموش‌کننده: اگر دوباره با آتش مواجه شوید، ممکن است کپسول مواد کافی برای خاموش کردن آن نداشته باشد.

بنابراین اگر کپسول خود را حتی به‌صورت جزئی تخلیه کردید، حتماً آن را شارژ کنید.

۳. گم کردن نازل

اگر نازل کپسول آتش ‌نشانی خود را گم کردید، مطمئن شوید که آن را با نازل مناسب جایگزین کنید. بعضی افراد ممکن است نازل را گم کنند و یا اصلاً آن را جایگزین نکنند، یا از نازل نامناسب استفاده کنند.
کپسول‌های آتش‌نشانی انواع مختلفی دارند که هرکدام برای اهداف خاصی طراحی شده‌اند. استفاده از نازل نامناسب می‌تواند عملکرد کپسول را کاهش دهد.

۴. برداشتن پلاک مشخصات

یکی از بزرگ‌ترین اشتباهات، برداشتن پلاک مشخصات روی کپسول آتش‌نشانی است. این پلاک اهمیت بسیاری دارد:

  • اطلاعات مهم: پلاک شامل مشخصات بسیار مهمی مقل شماره سریال، سال تولید ، دستورالعمل‌های نگهداری، هشدارهای ایمنی، وزن و دیگر اطلاعات حیاتی است که برای حفظ وضعیت مناسب کپسول ضروری است.
  • دستورالعمل‌ها: اگرچه آموزش استفاده از کپسول توصیه می‌شود، اما دستورالعمل‌های موجود روی پلاک می‌تواند در مواقع اضطراری و در زمان وحشت مفید باشد.
  • باطل شدن ضمانت: بدون پلاک، کپسول فاقد اطلاعات لازم (مانند نوع، تاریخ تولید و سازنده) خواهد بود و ضمانت آن از بین می‌رود.

۵. دسترس‌پذیر نبودن کپسول

کپسول‌های آتش‌نشانی باید در مکانی قرار گیرند که آسان در دسترس کاربران قرار گیرند. در منازل ، آشپزخانه میتواند بهترین مکان باشد ، زیرا معمولاً در مرکز خانه قرار دارد و بیشتر آتش‌سوزی‌های خانگی از ااین محیطط شروع می‌شوند. هر کجا که کپسول در خانه قرار دارد، مطمئن شوید که همه اعضای خانواده از محل آن و نحوه استفاده از آن اطلاع دارند.

۶. بازرسی نکردن کپسول

هر کپسول آتش‌نشانی باید حداقل هرسال یک بار بررسی شوند. این کار را می‌توانید خودتان انجام دهید، زیرا اسان است  و تنها چند دقیقه زمان می‌برد. همچنین می‌توانید از یک متخصص بخواهید که هر سال کپسول شما را بررسی کند و از عملکرد صحیح آن اطمینان حاصل کند. این کار باعث آرامش خاطر بیشتر شما خواهد شد

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *